1η ΕΝΟΤΗΤΑ:  Η Πολιτική μας στον τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνική Προστασίας

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η Πολιτική μας στον τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνική Προστασίας

Η Πολιτική μας στον τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνική Προστασίας

Παιονία Ισχυρή, αλληλέγγυα, με σταθερότητα και κοινωνική συνοχή

Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο δημότης της Παιονίας.
Εξαρχής είχαμε δεσμευτεί για την ίδρυση υπηρεσίας Πρόνοιας στο Δήμο Παιονίας και το πραγματοποιήσαμε, ιδρύοντας το αυτοτελές τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας και μάλιστα σε αποκεντρωμένη δομή στην Αξιούπολη. Επίσης, στο τμήμα Πρόνοιας του Δήμου πλέον λειτουργεί και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παιονίας όπου απασχολούνται δύο υπάλληλοι, ένας κοινωνικός λειτουργός και μία ψυχολόγος και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.
Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής του Δήμου Παιονίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος, Ρομά, μονογονεϊκές οικογένειες κα.) και κατά προτεραιότητα οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)».
Το τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Παιονίας μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου προβαίνει σε περιοδικές διανομές τροφίμων σε 250 οικογένειες συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη, τρόφιμα τα οποία συλλέγει από δωρεές από επιχειρήσεις της περιοχής μας αλλά και από χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού του δήμου.
Ο Δήμος Παιονίας ως Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ, πραγματοποιεί διανομή ειδών βασικής υλικής συνδρομής, βρεφικών τροφών και πανών στους πολίτες οι οποίοι έχουν εγκριθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Υποδομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ / FEAD).
Κυρίαρχο μέλημα μας είναι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι συμπολίτες μας τους οποίους η κρίση οδήγησε στα κοινωνικά φαρμακεία και τα κοινωνικά παντοπωλεία.
Με εκδηλώσεις που οργανώνουμε, συλλέγουμε τρόφιμα και λοιπά προϊόντα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και φάρμακα από τους πολίτες και τους γιατρούς κόσμου για το Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργεί με δύο εθελόντριες και έχει έδρα στη Γουμένισσα.
Μεριμνήσαμε για τη χορήγηση του επιδόματος ένδειας, την εφαρμογή προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας και τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων.
Ακόμη, το ΝΠΔΔ του Δήμου Παιονίας επιτυγχάνει πρόγραμμα σίτισης 120 οικογενειών μέσω των ΚΕΦΟ.

Στόχος μας είναι:
η διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες για την ανακούφιση από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσω της περαιτέρω αύξησης των δικαιούχων των υπηρεσιών πρόνοιας του δήμου.
Η υλοποίηση συνεργειών με τους λοιπούς φορείς του δήμου, τις δομές του ΕΣΥ και την Μητρόπολη αλλά και τα δίκτυα εθελοντισμού για την υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων για τους δημότες μας που το έχουν ανάγκη.
Η ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του δήμου μας σε υλικοτεχνική υποδομή και η άμεση διασύνδεση τους με τις κοινωνικές δομές του δήμου μας.
Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Δήμου, των πολιτών και των οργανωμένων φορέων για την κάλυψη των αναγκών όλων των ηλικιωμένων πολιτών μέσω των ΚΑΠΗ και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Η συστηματική αξιοποίηση των εθελοντικών πρωτοβουλιών και η ανάπτυξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ευρύτερης τοπικής κοινότητας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Η συνεργασία με την Εκκλησία για την διεύρυνση του θεσμού του κοινωνικού φροντιστηρίου για παιδιά από οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

“Smobac Program: μια φιλόδοξη δράση εξωστρέφειας για το Δήμο Παιονίας”

“Smobac Program: μια φιλόδοξη δράση εξωστρέφειας για το Δήμο Παιονίας”

“Smobac Program: μια φιλόδοξη δράση εξωστρέφειας για το Δήμο Παιονίας”

Γκουντενούδης: Όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα

Για τον Δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη η προοπτική του εγχειρήματος SMOBAC μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την περιοχή. Η τοπική κοινωνία έχει ήδη «αγκαλιάσει» αυτή την προσπάθεια.

Gepostet von Sportshero am Montag, 18. März 2019

Ένα μεγάλο αθλο-εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που απευθύνεται στα νέα παιδιά του Νομού, της Ελλάδας αλλά και της ομογένειας, το “Smobac Program”, με βασικό αντικείμενο το μπάσκετ και την φυσική κατάσταση των αθλητών, θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2019 στον Δήμο Παιονίας, με πυρήνα την όμορφη Γουμένισσα και το Πάικο.
Έναν ευλογημένο τόπο με ιδιαίτερη και μεγάλη ιστορία, που αφορά τους αμπελώνες και το σταφύλι, τους δρόμους του κρασιού, τα σύγχρονα οινοποιεία, την καλλιέργεια του μεταξιού, με το τοπικό εργοστάσιο – μουσείο μεταξοσκώληκα, ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα, τα περίφημα χάλκινα της Γουμένισσας με τις Βαλκανικές μελωδίες και ήχους, τον μοναστηριακό τουρισμό και τέλος το πανέμορφο φυσικό τοπίο του βουνού Πάικου, έναν παρθένο φυσικό παράδεισο με πολλές εναλλακτικές διαδρομές και μονοπάτια, πλούσια βλάστηση και ποτάμια.
Ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Θάνο Σόφτση, ανακοίνωσε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, που θα συμβάλει στην βελτίωση και εξέλιξη των τεχνικών – πνευματικών και κινητικών δεξιοτήτων των αθλητών που θα συμμετέχουν, μέσα από ένα εξειδικευμένο και πρωτότυπο διαδραστικό πλάνο.
«Με ιδιαίτερη χαρά προχωρούμε σε μία μεγάλη συνεργασία που θα δώσει σαφή προστιθέμενη αξία στον τόπο μας αλλά και τους νέους. Το φιλόδοξο πενθήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο μας και θα συμβάλει στην εξωστρέφεια του τόπου μας, δίνοντάς μας την δυνατότητα να αναδείξουμε τις φυσικές του ομορφιές, την παράδοση, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία μας. Η Παιονία πρέπει και μπορεί να αποτελεί πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού και ο αθλητισμός που ενώνει είναι μία χρυσή ευκαιρία που αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε στη δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Γκουντενούδης.
Έχουν σχεδιαστεί πολλές ώρες εξειδικευμένης προπόνησης- βιωματικά δρώμενα πάνω στον δρόμο του σιταριού, του αμπελιού και του κάστανου, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους, σε θεματικές ενότητες πιθανόν άγνωστες για αυτούς και να έρθουν σε επαφή με την φύση.
Επίσης, έχουν σχεδιαστεί ομιλίες-διαλέξεις από γνωστούς γιατρούς και διατροφολόγους, ιστορικούς, ανθρώπους των τεχνών και γραμμάτων, αρκετούς επωνύμους αθλητές, προπονητές αλλά και γυμναστές.
Το πρόγραμμα είναι πενθήμερο, απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 12-18 χρόνων και κινείται στο βιωματικό πνεύμα της ενίσχυσης αξιών όπως το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία, η προσφορά για το κοινό καλό, η εργατικότητα, η επιμονή κι η υπομονή, η ευγενής άμιλλα, η κατανόηση της διαφορετικότητας και η επαφή με τη φύση.
Έχουν προγραμματιστεί αρκετές έξω-γηπεδικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, πεζοπορία στο πυκνώδες και πλούσιο σε βλάστηση βουνό του Πάικου, εκμάθηση παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, εκμάθηση πολεμικών τεχνών, μαθήματα γιόγκα και εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης από έμπειρους δασκάλους.
Στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, με σεβασμό στην μεγάλη Ελληνική σχολή και με την συνύπαρξη και παρουσία προπονητών από Σερβία, Γαλλία, Γερμανία και Αμερική, έχουν τεθεί αρκετά υψηλά στάνταρ και στόχους από το ξεκίνημα.
Η ποιότητα και μοναδικότητα του προγράμματος καθώς και ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση, η ικανότητα και η εμπειρία όλων των συνεργατών, έχουν ήδη προσελκύσει αρκετές εγγραφές από την έναρξή του.
Η ύπαρξη πέντε (5) κλειστών γυμναστηρίων, τα δυο (2) βρίσκονται στην Γουμένισσα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, κάνει πολύ εύκολο τον σχεδιασμό – διαχωρισμό πολλών και ολιγομελών γκρουπ αθλητών για τις ατομικές πρωινές προπονήσεις.
Το απόγευμα υπάρχουν πολλά συναγωνιστικά και διαγωνιστικά παιχνίδια, ώστε να δοθεί έμφαση σε τακτικές και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά πάντα αποσκοπώντας στην ψυχαγωγία των συμμετεχόντων.
Βίντεο – ανάλυση παιχνιδιών και highlights από παιχνίδια υψηλού επιπέδου, έρχονται να προστεθούν στο πρόγραμμα, ως υποστηρικτικοί πυλώνες για την διεύρυνση των μπασκετικών γνώσεων των αθλητών.
Ο τεχνικός διευθυντής του προγράμματος Σόφτσης Θάνος δήλωσε: «Μετά από 15 χρόνια ως ομοσπονδιακός προπονητής, σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα των Εθνικών ομάδων γυναικών, έχοντας γνωρίσει πολλές μπασκετικές φιλοσοφίες από όλη την Ευρώπη και παράλληλα με την συμμετοχή μου στο προπονητικό πρόγραμμα του κολλεγίου Indiana University στην Αμερική και την παρουσία μου σε Ελληνικούς πάγκους για 30 και πλέον χρόνια, είχα και έχω το προνόμιο να δω πολλές διαφορετικές σχολές μπάσκετμπολ σε όλο τον κόσμο, σε διαφορετικά επίπεδα. Έχοντας αποκομίσει γνώση και εμπειρία μετά από τόσα χρόνια, στόχος μου πλέον είναι η δημιουργία camps- προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τις μεταδώσω στα νέα παιδιά, ανταποδίδοντας στην κοινωνία και βοηθώντας την καινούρια γενιά να διαπρέψει μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και όλοι οι συνεργάτες, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή ομάδα».
Οι αιτήσεις συμμετοχής και οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.llcglobe.com

Λαμπερός και φέτος ο θεσμός της εκδήλωσης «ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ» 2019. Στον Δήμο Παιονίας.

Λαμπερός και φέτος ο θεσμός της εκδήλωσης «ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ» 2019. Στον Δήμο Παιονίας.

Λαμπερός και φέτος ο θεσμός της εκδήλωσης «ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ» 2019. Στον Δήμο Παιονίας.

Φέτος και για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Παιονίας διοργάνωσε τον επιτυχημένο θεσμό πλέον «Έργων Διάκρισις» προκειμένου να τιμήσει δημότες και φορείς του δήμου που διακρίθηκαν στις τέχνες, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την λαογραφία και κυρίως στον εθελοντισμό.
Στο κατάμεστο από κόσμο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2019, παρουσία των εκπροσώπων της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, η Παιονία ένιωσε υπερήφανη για τους ανθρώπους της που μοχθούν, προσφέρουν και αναδεικνύουν μέσα από την δράση τους την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
«Στους δύσκολους καιρούς που διαβιούμε, η Πατρίδα μας και ο τόπος μας έχουν ανάγκη από ανθρώπους με αξία και κυρίως ηθική για να δείχνουν το δρόμο ώστε να πάμε ενωμένοι μπροστά. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος, έχει απαράμιλλο φυσικό κάλλος, βρίσκεται σε κομβικό στρατηγικό σημείο ως πύλη των Βαλκανίων και έχει άξιους ανθρώπους. Ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ακόμη και μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία αποδεικνύει την αξία του. Μοχθεί για το αύριο του τόπου και επιτυγχάνει την αναγνώριση. Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους τιμούμε σήμερα. Ανθρώπους σεμνούς και με διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ανθρώπους που με την δράση τους συνετέλεσαν ώστε ο δήμος μας να γίνει γνωστός στα πέρατα της επικράτειας αλλά και έξω από αυτά», όπως είπε ανάμεσα στα άλλα στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παιονίας και εμπνευστής της εκδήλωσης Έργων Διάκρισης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και υπεύθυνος για τον πολιτισμό στο Δήμο Παιονίας κ. Δημήτρης Μπαβέλης, εξαίροντας με το λόγο του κυρίαρχο πρόταγμα της εκδήλωσης, τον εθελοντισμό.
Η επιλογή των βραβευθέντων έγινε με κριτήριο κυρίως την εξωστρέφεια για το δήμο που παράγεται ως αποτέλεσμα τις πράξεις όλων τους και φυσικά την εθελοντική τους δράση.
Ο Δήμος Παιονίας κάθε χρόνο τιμά διαφορετικούς ανθρώπους και φορείς και έτσι θα υπάρξει η ευκαιρία να βραβευθούν όλοι όσοι πραγματικά το αξίζουν.
Πρώτος από τους βραβευθέντες ήταν ο μουσικός κ. Γεώργιος Μέγκας για την σπουδαία καλλιτεχνική του πορεία (την απονομή έκανε ο Δήμαρχος κ. Γκουντενούδης) και ακολούθησε το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου με τους εθελοντές του για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελούν (την απονομή του βραβείου έκανε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας κ. Αλίρης).
Τιμήθηκαν επίσης η κ. Ελένη Γρομπανοπούλου για την συμβολή της στην ίδρυση του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας με έδρα την Αξιούπολη (την απονομή έκανε ο Βουλευτής κ. Γεωργαντάς) και η εθελοντική Ομάδα «Ισχύς εν τη ενώσει» Αγίου Πέτρου για την προσφορά της στον Οικισμό (την απονομή έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Ευθυμιάδης).
Ακόμη, οι δημότες της Παιονίας χειροκρότησαν τους εθελοντές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Παιονίας (την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Μπαβέλης) και η «Κιβωτός» Γουμένισσας με τους Γιάννη Ζαγκότη και Γιώργο Πέτκο για την προσπάθεια διατήρησης της ιστορίας της περιοχής (την απονομή έκανε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ζώρας).
Το τιμητικό βραβείο του Δήμου Παιονίας δέχθηκαν ο Σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών Αξιούπολης (απονομή από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Παπαδόπουλο) και ο εκπαιδευτικός κ. Θεόδωρος Κίτσιος για την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ευρωπού (την απονομή έκανε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Τσιτενίδης).
Τρεις Σύλλογοι που ξεχώρισαν για την έντονη δραστηριότητα τους και την προσφορά τους στην όμορφη Παιονία βραβεύτηκαν στην φετινή εκδήλωση. Πρόκειται για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άσπρου με κορυφαία δράση το Καρναβάλι που μετράει 35 χρόνια ζωής (απονομή από τον Αντιδήμαρχο κ. Παμποράκη), τον Σύλλογο Γυναικών Γρίβας για την εκδήλωση «Κάστανο – Κρασί – Τυρί» (απονομή από την Αντιδήμαρχο κ. Δούμου) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυπέτρου (απονομή από τον νέο Ταξίαρχο της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Γκουτζουρέλα).
Τελευταίος στη σειρά, μα όχι στην αξία, ο φοιτητής από τον Άγιο Πέτρο κ. Παντελής Αγγελίδης ως αριστούχος μαθητής του Δήμου για την χρονιά που πέρασε και την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος είχε αναπτύξει και έντονη δράση στα κοινά της περιοχής (την απονομή έκανε η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Καραμισάκη)
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνήθηκαν τα βιογραφικά των βραβευθέντων ενώ παρουσιάστηκε περιεκτικό οπτικοακουστικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένη οθόνη από τις όμορφες δράσεις τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Δήμαρχο, ο Βουλευτής του Νομού κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μιχαλία Καραμισάκη, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Παιονίας κ.κ. Ελένη Δούμου, Λάζαρος Ευθυμιάδης, Γιώργος Φράγκος και Γιώργος Παμποράκης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Δημήτρης Μπαβέλης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Αιμίλιος Δεβετζόπουλος, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Σιωνίδης, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σόνια Συμεωνίδου (πρώην Δήμαρχος Αξιούπολης), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ευθύμης Τσιτενίδης, κ. Αντώνης Ζώρας, κ. Κώστας Μεμετζής και Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Διοικητής της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο πρώην υπουργός κ. Κιλτίδης, Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εκπρόσωποι Φορέων του Δήμου, κ.α.
Την εκδήλωση παρουσίασαν η κ. Σοφία Κεχαγιά, η κ. Δήμητρα Γαρδάνη και η κ. Μαρία Πένκη.

Η παράδοση συναντά και φέτος τα ήθη και τα έθιμα!

Η παράδοση συναντά και φέτος τα ήθη και τα έθιμα!

Η παράδοση συναντά και φέτος τα ήθη και τα έθιμα! Στις ομορφιές της Παιονίας μας γιορτάσαμε και φέτος τα Κούλουμα, όπου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο έθιμο «Μπουμπουχέρια» στο Βαφειοχώρι, Ευζώνους, Γερακώνα, στο 35ο Καρναβάλι στον Άσπρο, στη Μεσιά και στη γιορτή της μικρής πλατείας της Γουμένισσας. Το κέφι έκανε ντόπιους και επισκέπτες να γίνουν μια παρέα, τα παραδοσιακά εδέσματα έδωσαν την αίσθηση ενός μεγάλου οικογενειακού τραπεζιού, ενώ οι ομορφιές της Γουμένισσας συνέθεσαν ένα μοναδικό σκηνικό για την αρχή της Τεσσαρακοστής. Καλή Σαρακοστή!