2η ΕΝΟΤΗΤΑ:
Πολιτισμός – Αθλητισμός – Παιδεία

Αναδεικνύουμε την παράδοση, επενδύουμε στη νέα γενιά

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στον τομέα του αθλητισμού, προχωρήσαμε στην ολική ανακαίνιση των γηπεδικών εγκαταστάσεων στο Πολύκαστρο, τη Γουμένισσα, τον Ευρωπό και την Αξιούπολη.
Στο δημοτικό στάδιο Πολυκάστρου έγινε επανασπορά του χλοοτάπητα τόσο στο γήπεδο όσο και στο βοηθητικό γήπεδο που βρίσκεται μέσα στον περιβάλλοντα χώρο.
Κατασκευάσθηκε κυλικείο με κιόσκι και διαμορφώθηκε η είσοδος με πλακόστρωση και εξωραϊσμό καθώς και διαμόρφωση πάρκου.
Ανακαινίσθηκαν και εκσυγχρονίσθηκαν τα αποδυτήρια και μονώθηκαν οι κερκίδες και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.
Προμηθευτήκαμε αυτοκινούμενο χλοοκοπτικό μηχάνημα και εγκαταστήσαμε αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος με παράλληλη δημιουργία φρεατίων πέριξ του γηπέδου για την απορροή των υδάτων.
Στο δημοτικό στάδιο Γουμένισσας έγινε επανασπορά του χλοοτάπητα, προμηθευτήκαμε τρακτέρ και αντικαταστήσαμε τον εξοπλισμό του αντλιοστασίου. Επίσης, έγιναν επισκευές και συντηρήσεις των αποδυτηρίων και κατασκευή κιγκλιδωμάτων όπως και πάγκων.
Στο γήπεδο της Αξιούπολης, προβήκαμε σε επανασπορά του χλοοτάπητα και προμηθευτήκαμε καινούριο αυτοκινούμενο ελκυστήρα (τρακτέρ) για τις εργασίες συντήρησης. Δώσαμε λύση στη θέρμανση και εκσυγχρονίσαμε τα αποδυτήρια όπως και όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.
Στο δημοτικό στάδιο του Ευρωπού, κατασκευάζουμε υδατοδεξαμενή εξασφαλίζοντας την αυτονομία του γηπέδου όσον αφορά το πότισμα και για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην υδροδότηση του οικισμού. Μετά από αυτές τις ενέργειες θα γίνει και η επανασπορά του χλοοτάπητα. Στο γήπεδο Ευρωπού μονώσαμε τις κερκίδες.
Ακόμη, προβήκαμε σε παρεμβάσεις αποκατάστασης και εξωραϊσμού του κλειστού γυμναστηρίου και επισκευάσαμε τις εγκαταστάσεις και τα αποδυτήρια.
Όσον αφορά το κολυμβητήριο Ευρωπού, έγιναν εργασίες ολικής συντήρησης εντός κι εκτός, τοποθετήσαμε καινούριες ομπρέλες και ξαπλώστρες, διορθώσαμε τις αντλίες νερού και εξωραΐσαμε τον χώρο.
Η πιο σημαντική παρέμβαση στο κολυμβητήριο υπήρξε η επισκευή κι επαναλειτουργία της γεώτρησης με εξασφάλιση πλήρους αυτονομίας της δεξαμενής κολύμβησης ώστε να μην έχει πρόβλημα υδροδότησης ο οικισμός.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου, έγινε συντήρηση και αντικατάσταση των καθισμάτων στην κεντρική αίθουσα και εξωραΐσαμε το φουαγιέ μονώνοντας παράλληλα τα καμαρίνια.
Επισκευάσαμε την στέγη, τα κουφώματα και τα τζάμια και κάναμε εργασίες επιχρισμάτων. Παράλληλα προμηθευτήκαμε όργανα μουσικής, καινούριο πιάνο και καινούριες στολές για τα τμήματα εκμάθησης χωρών αναβαθμίζοντας την συνολική εικόνα του πολιτιστικού κέντρου.
Ο πολιτισμός αποτελεί τη βάση της καθημερινής μας ζωής και συντελεί στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ανθρώπινης υπόστασης και συμπεριφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην εκπόνηση ενός πολιτιστικού προγράμματος ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
Η εκδήλωση ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ όπου τιμήσαμε διακεκριμένους συμπολίτες και φορείς του τόπου μας. Η Χριστουγεννιάτικη ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ για τους μικρούς μας φίλους. Η Συναυλία Αλληλεγγύης για τον Δημότη, με τον Δημήτρη Μπάση, όπου συλλέχθηκαν 5 τόνοι τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας. Η γιορτή Γραμμάτων και Παιδείας στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και βράβευση μαθητών που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η Καλοκαιρινή Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συμμετοχή 280 αθλητών από όλη την Ελλάδα και με διεθνείς συμμετοχές.
Προβήκαμε σε αναβάθμιση όλων των παραδοσιακών εκδηλώσεων στα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα του δήμου και περαιτέρω ποιοτική εμβάθυνση τους.

Ο Δήμος Παιονίας σε αγαστή συνεργασία με φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο δήμο αλλά και με εθελοντές, διοργάνωσε και συνδιοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες με αύξηση των προϋπολογισθέντων κονδυλίων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Με γνώμονα την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας και την βέλτιστη προβολή του δήμου, μεριμνήσαμε ώστε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εθνική μας κουλτούρα, τη γλώσσα, τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας.
Καταθέσαμε πρόταση στο νέο πρόγραμμα Leader για τη δημιουργία ενός λευκώματος του Δήμου αλλά και την ένταξη όλων των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ώστε να επιχορηγηθούν από εκεί.
Καθιερώσαμε επίσημα ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Δήμο με το ΠΔ 156 την ημέρα της απελευθέρωσης της Γουμένισσας και της Παιονίας.
Ακόμη, ο Δήμος Παιονίας διοργάνωσε πληθώρα ημερίδων με ευρεία θεματολογία για αναπτυξιακά θέματα, αγροτικά επιστημονικά με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.
Πραγματοποιήσαμε σε συνέργεια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και το γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενέργειες για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού xώρου Ευρωπού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Στην Παιδεία, μετά από πολλές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παιονίας, εγκρίθηκε η επανίδρυση και η λειτουργία, από το σχολικό έτος 2016 – 2017, δύο (2) Σχολικών Μονάδων στο Δήμο μας, το 3/Θ Δημοτικό Σχολείο Γοργόπης και το 2/Θ Δημοτικό Σχολείο Τούμπας.
Τα συγκεκριμένα χωριά του Δήμου μας είναι από τα πιο δυναμικά και ζωντανά με έντονη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα και πιθανό κλείσιμο των συγκεκριμένων Σχολικών Μονάδων θα αποτελούσε την αρχή για την παρακμή δύο δυναμικών οικισμών του Δήμου μας, οι κάτοικοι των οποίων επέλεξαν να παραμείνουν στα χωριά τους στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και υλοποιώντας τις εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνώντων για αποκέντρωση.
Τον Δεκέμβριο του 2016, συνυπογράψαμε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», τη σύμβαση παραχώρησης χρήσης ακινήτου του Δήμου Παιονίας εμβαδού 7 περίπου στρεμμάτων για την ανέγερση και λειτουργία του 4ου Νηπιαγωγείου Πολυκάστρου, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των νηπίων της περιοχής μας σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας, επιλύοντας τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι νεαροί συνδημότες μας και αναβαθμίζοντας όχι μόνο την εικόνα αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή το 4ο Νηπιαγωγείο Πολυκάστρου βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης της μελέτης.
Ο Δήμος μας επίσης, έλαβε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου στον ίδιο χώρο με το 4ο Νηπιαγωγείο και το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ίδρυση του και αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης από το Υπουργείο για τη χρηματοδότηση του.
Επί τρία συνεχόμενα έτη έχουμε επιτύχει τη χρηματοδότηση τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με την χρηματοδότηση από ΕΕΤΑΑ και ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων έφθασε τα 218 και τα 131 εξ αυτών είναι μέσω ΕΣΠΑ.

Στόχος μας στο τομέα του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας είναι:
Ίδρυση σχολείων και τάξεων διά βίου εκπαίδευσης
Υλοποίηση προγραμμάτων Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Υποστήριξη των ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ Σωματείων και ΣΥΛΛΟΓΩΝ, για την εξωστρέφεια του Δήμου.
Διοργάνωση φεστιβάλ μέσα στον οικιστικό ιστό με ανάδειξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας της πόλεων και κωμοπόλεων.
Ζωντάνεμα των οικισμών με αναβίωση εθίμων, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους, καθ όλη της διάρκεια του έτους.
Παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν την ιστορία της περιοχής μας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Περαιτέρω αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Ευρωπού και των μακεδονικών τάφων της Τούμπας ώστε να γίνει επισκέψιμος.
Ανάπλαση του παραποτάμιου χώρου του Αξιού και διοργάνωση φεστιβάλ.
Υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων.
Παρεμβάσεις στις σχολικές υποδομές για τη βελτίωση της λειτουργίας τους.
Αξιοποίηση των μη λειτουργούντων σχολείων στα χωριά για πολιτιστική και ψυχαγωγική χρήση.
Ανάδειξη της πολιτιστικής, ιστορικής και τουριστικής ταυτότητας του Δήμου (Brand name).
Αναβάθμιση και περαιτέρω ειδικότητες στο ΙΕΚ Γουμένισσας.
Ανάπτυξη της μουσειακής εκπαίδευσης στα μουσεία της περιοχής μας.
Εμβάθυνση της συνεργασίας με τον φορέα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας.
Προώθηση δράσεων όλων των μορφών αθλητισμού.
Συνέχιση της συντήρησης – αποκατάστασης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.
Ενθάρρυνση της αθλητικής παιδείας των μικρών ηλικιών μέσα σε πνεύμα ενότητας των σωματείων.